Waarom vertrouwenspersonen?

De afgelopen jaren zijn er in diverse organisaties, instellingen en bedrijven gebeurtenissen aan het licht gekomen op het gebied van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Naar aanleiding daarvan is een maatschappelijke discussie op gang gekomen over sociale veiligheid. Die discussie wordt breder getrokken dan seksueel grensoverschrijdend gedrag en heeft ook betrekking op het voorkomen en tegengaan van ander grensoverschrijdend gedrag dat met name binnen gezagsverhoudingen of afhankelijkheidsrelaties op de loer kan liggen.

De Hervormde gemeente van Asperen wil een sociaal veilige kerk zijn. Daar hoort ook bij dat als we als kerk toch tekortschieten in het bieden van die veiligheid, dat gemeenteleden dat vervolgens veilig kunnen melden en bespreken. Dat melden en bespreken kan bij de predikant of een ouderling, maar een gemeentelid kan ook de behoefte hebben om dat elders binnen de kerk te doen. Dat kan bij de vertrouwenspersonen. Zij behandelen een melding vertrouwelijk.

 

Contact

Wilt u of wil je contact opnemen met de vertrouwenspersonen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Op de achterzijde van de kerkbode staan de telefoonnummers van de vertrouwenspersonen.

 

Meer informatie

De kerkenraad heeft voor de vertrouwenspersonen een protocol vastgesteld. Dat is hier te downloaden: "Een veilige gemeente".
In het protocol staat onder andere hoe een melding wordt behandeld door de vertrouwenspersonen, wat de taken van de vertrouwenspersonen zijn en hoe zij kunnen helpen. Ook staat erin welke taken niet bij de vertrouwenspersonen liggen (zoals een mediator bij een conflict of een onderzoeker).
Uiteraard kunnen de vertrouwenspersonen hier zelf meer over vertellen. Neem bij vragen hierover gerust contact op met de vertrouwenspersonen.