• Geschiedenis Salem
  • Gebruik Salem

In 1913 ging een wens van de kerkenraad in vervulling. Al jarenlang wilde men een eigen lokaal hebben voor het houden van zondagsschool, catechisatie, vergaderingen enz. Twee leden van de kerkenraad, te weten de heren J. Looyen en J. Leeuwenburg, kochten het huis met koetshuis van A. van Meeuwen, gelegen aan de Voorstraat tegenover de kerk en naast de Hervormde pastorie. Mooier kon eigenlijk niet. Normaal gesproken zou vervolgens de kerkvoogdij het huis weer van hen kopen, maar dat durfde men niet aan. De diaconie wilde dit wel doen, maar kreeg hiervoor geen toestemming van de hogere kerkelijke organen. Men moest, volgens hen, maar een vereniging voor Christelijke belangen oprichten die dan tot de aankoop kon overgaan. In de kerkenraad werd toen maar besloten om zo’n vereniging te stichten. Tot vreugde van de kerkenraad bleek er maar weinig draagvlak hiervoor in Asperen te zijn, zodat de diaconie uiteindelijk toch toestemming kreeg om het huis voor dezelfde prijs van de twee broeders van de kerkenraad te kopen. Het huis kreeg de naam “Salem” en het werd verbouwd en voor gebruik geschikt gemaakt. Op 18 december 1913 was het gebouw klaar en kon het in gebruik genomen worden. In de zomer van 1914 brak echter de Eerste Wereldoorlog uit en werd het Nederlandse leger gemobiliseerd. Er kwamen veel militairen naar Asperen vanwege de aanwezige forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Salem werd in gebruik genomen als Afdelingskantoor van de in Asperen gelegerde afdeling Vestingartillerie. De voorkamer werd gebruikt als distributielokaal. In de achterzaal van Salem werd een tehuis voor militairen ingericht, terwijl de achterzolder gebruikt werd voor de legering van een aantal militairen.


Nu had men een mooi gebouw, maar kon men het niet gebruiken. Gelukkig kon daar wat aan gedaan worden: Salomon Anton Suter, de heer van Asperen, gaf toestemming om een gedeelte van zijn (witte) huis uit 1893 (het latere gemeentehuis) beschikbaar te stellen als “Tehuis voor militairen”. De achterzaal van Salem kwam daardoor weer vrij. Pas aan het eind van de Eerste Wereldoorlog kon men weer beschikken over het hele gebouw.


Ook in de Tweede Wereldoorlog werd Salem gebruikt voor de gemobiliseerde militairen. De voorkamer werd weer gebruikt als distributielokaal.

In 1984 is Salem grondig verbouwd, waarna, naast de kapelkamer en de achterzolder, ook een permanente opbaarruimte in gebruik genomen kon worden.


Op 1 februari 2005 werd Salem door de diaconie voor niet overgedragen aan het college van kerkrentmeesters. In datzelfde jaar werd Salem opnieuw verbouwd. Er kwam een aangepaste entree, een rolstoelvriendelijke toiletgelegenheid en aan de achterzijde een nieuwe keuken.

Beheer Salem

Het College van Kerkrentmeesters beheert het verenigingsgebouw Salem. In Salem vinden kerkelijke activiteiten plaats. Tevens is er mogelijkheid tot huur voor recepties, vergaderingen, enz. Bestek en servies zijn aanwezig voor koffietafels en diners. Daarbij dient vermeld te worden, dat kerkelijke activiteiten ongehinderd doorgang moeten kunnen vinden.

Huren van Salem

Gebouw Salem kan worden gehuurd voor het houden van een kerkdienst (bijvoorbeeld rouwdienst), maar u kunt Salem ook huren voor andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een lezing, verjaardag of vergadering.

Van iedere huuraanvraag wordt door het College van Kerkrentmeesters (CvK) beoordeeld of de te houden activiteit niet in strijd is met de identiteit van onze kerkelijke gemeente. Op grond hiervan behoudt het CvK zich dan ook het recht voor om een huuraanvraag te weigeren.

Voor het gebruik van gebouw Salem worden de volgende bedragen in rekening gebracht:
      

Benedenzaal - 1 dagdeel EUR  60,=
Benedenzaal  - gehele dag EUR  100,=
Kapelkamer of zolder - 1 dagdeel EUR  25,=
Kapelkamer of zolder - gehele dag EUR  40,=
     
Uitvaartdienst     EUR 100,=
Condoleance     EUR 60,=
Gebruik koeling   (prijs per dag) EUR 30,=
Koffie/thee/frisdrank (per consumptie) € 1,=

Voor vragen omtrent de huur van het verenigingsgebouw kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..